KOOLHYDRATEN EN HET KOOLHYDRAATARM DIEET

Alle blogs & recepten

ALGEMEEN, BLOGS

Koolhydraten en het koolhydraatarm dieet

Koolhydraatarm en ketogeen (keto) eten. Je hoort er steeds meer over. Maar wat gebeurt er precies in je lichaam als je weinig koolhydraten eet? En waarom is het zo populair? In deze blogpost vertellen we je alles over koolhydraten en koolhydraatarm eten.

 

Wat zijn koolhydraten?
Koolhydraten zijn voedingsstoffen die in eten zitten. Ze geven je lichaam energie, bijvoorbeeld om te kunnen bewegen. Daarnaast zijn koolhydraten een belangrijke brandstof voor je hersenen. Er bestaan verschillende soorten koolhydraten. Suiker is bijvoorbeeld een type koolhydraat. Maar ook zetmeel en vezels zijn vormen van koolhydraten.

 

Wat gebeurt er in je lichaam als je koolhydraten eet?
In je lichaam worden koolhydraten (uitgezonderd vezels) afgebroken tot glucose. Dit stofje komt in je bloed terecht, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt. Je lichaam kan vervolgens 2 dingen doen: (1) glucose opnemen en het meteen gebruiken als brandstof of (2) glucose opslaan in je lever en spieren, als energiebron voor later.
Het type koolhydraat dat je eet heeft invloed op hoe snel je bloedsuikerspiegel stijgt. ‘Snelle’ koolhydraten worden sneller omgezet in bloedsuiker dan ‘langzame’ koolhydraten. Ze zorgen voor pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel, wat niet gunstig voor je lichaam is. Het kan bijvoorbeeld je humeur en concentratie beïnvloeden. Aan de andere kant helpen de ‘langzame’ koolhydraten je bloedsuikerspiegel constant te houden, wat voordelig is voor je gezondheid (het draagt bijvoorbeeld bij aan een constanter energieniveau). Koolhydraten zijn dus per definitie niet slecht voor je. Het is wel belangrijk om niet te veel koolhydraten te eten en te kiezen voor producten die bestaan uit ‘langzame’ koolhydraten (fruit, groente, volkoren granen) in plaats van ‘snelle’ koolhydraten (koekjes, chips).

 

Hoeveel koolhydraten eet je bij een koolhydraatarm of keto-dieet?
Als je geen specifiek dieet volgt, haal je gemiddeld iets meer dan 40% van je energie uit koolhydraten. Dat zijn ongeveer 210 en 260 gram koolhydraten voor respectievelijk een volwassen vrouw en man. Als je koolhydraatbeperkt eet, eet je minder koolhydraten en haal je je energie vooral uit vetten en eiwitten. Je hebt verschillende soorten koolhydraatbeperking:

  • Lichte tot matige koolhydraatbeperking: 70-200 gram koolhydraten per dag.
  • Koolhydraatarm: minder dan 70 gram koolhydraten per dag. Vaak 40% eiwitten, 50% vet, 10% koolhydraten.
  • Keto: minder dan 50 gram koolhydraten per dag. Vaak 20% eiwitten, 75% vet, 5% koolhydraten.

Het verschil tussen koolhydraatarm en keto eten zit hem dus met name in de hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten die je eet. Het keto-dieet wordt vaak gezien als strikter. En bij het keto-dieet zitten er soms ook beperkingen op bepaalde voedingsproducten.

 

Wat gebeurt er in je lichaam als je heel weinig koolhydraten (keto) eet?
Als je een tijdje heel weinig koolhydraten eet (< 50 gram per dag) kan je lichaam in ‘ketose’ raken. Dat betekent dat je lichaam overschakelt naar het verbanden van voornamelijk vetzuren als bron van energie, in plaats van glucose. Als vetzuren verbrand worden komen er ‘ketonen’ of ‘ketonlichamen’ vrij, vandaar ook de naam ‘keto’. In ‘ketose’ raken is vaak de reden waarom een keto-dieet gevolgd wordt. Het kan mogelijk helpen bij afvallen of de behandeling van bijvoorbeeld diabetes (door een positief effect op de bloedsuikerwaarden). Raadpleeg altijd je arts en diëtist als je een keto-dieet wilt volgen. Die kan je persoonlijk het beste adviseren over of een keto-dieet bij je past.

 

Past Oot in een koolhydraatarm / keto-dieet?
Je vraagt je misschien af of de granola’s van Oot passen in een koolhydraatarm of keto-dieet. Jazeker, van onze acht smaken zijn er drie laag in koolhydraten: de Paleo Mix, Keto granola en de Koffie Keto granola. Ze bevatten daarnaast geen granen en door de vele noten, pitten en zaden zijn ze rijk aan eiwitten en (onverzadigde) vetten. Per portie bevat de Paleo Mix 6,9 gram koolhydraten. Onze Keto Granola bevat 3,7 gram koolhydraten per portie, en de Koffie Keto Granola is zelfs nog lager in koolhydraten: 3,2 gram per portie. Hierdoor passen deze laatste twee granola’s ook heel goed in een keto-dieet.

 

Wil je ze proberen? Bestel dan ons Koolhydraatarme Starterspakket met € 7 korting. Dit Starterspakket bestaat uit 2 zakken Keto, 1 zak Koffie Keto en 1 zak Paleo Mix granola, en is goed voor ongeveer vier weken ontbijt met Oot Granola (totaal 24 porties). Bij het bestellen van dit pakket sluit je automatisch een flexibel lidmaatschap af. Zo zit je nooit meer zonder gezond ontbijt. Je kunt je automatische leveringen na je eerste levering gemakkelijk aanpassen (bijvoorbeeld om andere smaken te proberen), pauzeren of stopzetten.

 

P.s. Meningen van wetenschappers en diëtisten kunnen verschillen in de voedingswereld. Deze blogpost is gebaseerd op informatie van het Voedingscentrum en het Diabetes Fonds.

 

P.p.s. Als je een specifiek dieet volgt of een medische aandoening hebt (bijv. diabetes, epilepsie) gelden er specifieke richtlijnen voor je. Volg altijd de adviezen van je eigen arts en diëtist. En raadpleeg hem / haar voordat je aan een koolhydraatarm of keto-dieet begint.

Bestel nu
Koolhydraten en het koolhydraatarm dieet
Vorige Volgende