Alles over haver
Bij Oot zijn we gek op haver. We hebben er nog net geen posters van boven ons bed hangen. Waarom? We hebben de voordelen voor je op een rijtje gezet:
1. Goed voor je hart
Haver bevat bèta-glucanen. Een bèta-glucaan is een speciaal type vezel. Verschillende studies hebben laten zien dat 3 gram van deze vezels per dag je (slechte, LDL) cholesterolgehalte met 8 tot 23% verlaagt. Dit gebeurt omdat deze vezels je cholesterol kunnen binden. En omdat deze stofjes zelf niet door je lichaam opgenomen kunnen worden, nemen ze als het ware de cholesterol mee je lichaam uit. En dat is positief, want minder cholesterol in je bloed betekent minder kans op hart- en vaatziekten.
2. Pieken zonder suiker
In haver zit veel magnesium. Dat is een soort supermineraal dat helpt met het reguleren van je bloedsuikerspiegel. Het helpt dus tegen pieken en dalen (in je suikerspiegel dan hè). Dit zorgt ervoor dat je je langer energiek voelt en ook minder snel last hebt van dips in je energieniveau.
3. Haver stilt je honger
In haver zitten veel vezels. Je lijf moet moeite doen en heeft tijd nodig om die vezels af te breken en de energie uit haver op te nemen. De voedingsstoffen uit haver worden dus langzaam en geleidelijk opgenomen in je lichaam. Dat zorgt ervoor dat je langer verzadigd bent en niet zo snel weer honger hebt. Laat die koekjes dus maar liggen, die heb je niet nodig!
4. Goed voor je immuunsysteem
Haver zit ook vol met antioxidanten. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen infecties en zijn goed voor je afweersysteem. Wat speciaal is aan haver is dat het ook avenanthramides bevat: een heel lastige naam voor een type antioxidant dat kan helpen je bloeddruk te verlagen.
5. Goed voor je darmen
In haver zitten veel vezels die je darmen gezond houden. Dit doen de vezels op verschillende manieren: ze dragen bij aan een gezonde darmflora, verbeteren je darmperistaltiek en daarmee je stoelgang, en ze bieden ook nog eens preventie tegen darmkanker.
Waarom biologisch een goed idee is:
Onze haver is biologisch. Dat is belangrijk, want haver is een kwetsbaar gewas. Op niet-biologische haver wordt vaak het bestrijdingsmiddel glyfosaat gebruikt. Glyfosaat is kankerverwekkend als je er veel van binnenkrijgt. Het is veilig bestempeld in de EU, omdat de hoeveelheden die we binnenkrijgen heel laag is. Wat ons betreft krijgen we er liever helemaal niets van binnen, daarom gaan wij voor biologische haver.
In bijna al onze granola's is haver de hoofdrolspeler. Nog geen granola in huis?
Bestel nu