HET PLANETARY HEALTH DIET

Alle blogs & recepten

ALGEMEEN, ARTIKELEN, BLOGS

Het Planetary Health Diet

Jezelf en je planeet gezond eten gaat heel goed samen.

Dit is het Planetary Health Diet.

 

Wat is het?

Het Planetary Health Diet komt van de EAT-Lancet commissie. EAT is een non-profit die zich inzet voor een verantwoord voedselsysteem, The Lancet een beroemd internationaal medisch vakblad. Met 37 wetenschappers uit 16 verschillende landen gingen ze samen op zoek of er een dieet is dat zowel goed voor jou is, als voor de planeet. Kunnen we in de toekomst tien miljard mensen voeden, en tegelijkertijd de klimaatdoelen halen?

 

Waarom moet dat?

Ons voedselsysteem heeft een grote impact op onze planeet. We gebruiken de helft van onze bewoonbare wereld om voedsel te verbouwen en zoals we dat nu doen zorgt dat voor broeikasgassen, verlies aan biodiversiteit, landschapsverandering, waterschaarste en problemen in de stikstofcyclus. Zelf worden we ook niet gezonder. 2,1 miljard mensen kampen met overgewicht en dat zorgt voor verlies van levensverwachting en kwaliteit. Bijna één miljard mensen leeft in zulke armoede dat ze te weinig en/of te eenzijdig voedsel eten.

 

Het antwoord

Het goede nieuws is dat wat goed voor jou is, eigenlijk ook goed voor de planeet is. Het Planetary Health Diet bestaat uit een bord vol groente, fruit, noten, volkorengranen en weinig suiker of bewerkte producten dus. Je kunt hier en hier zien hoe dat er ongeveer uitziet. Je hoeft niet gelijk vegetariër te worden, maar het is wel echt een goed idee om minder vlees en zuivel te eten. Plantaardig eten is beter voor jou, het kost veel minder ruimte en grondstoffen en zorgt voor een stuk minder uitstoot. Winner winner.

 

Wil je nog meer weten over Het Planetary Health Diet? 

o Onderzoek onder 200.000 deelnemers

o Zo gebruiken we onze wereld

o Zo ziet dat eruit in Lego

o Hier vind je het hele rapport

o Voor op je koelkast

o Duurzame keuzes maken in drie minuten (en elf tellen)

 

Je ontbijt

Het goede nieuws is misschien wel dat als je ’s morgens een kommetje fruit, (plantaardige) yoghurt of melk en je Oot granola eet, je goed bezig bent. Hadden we al gezegd dat onze haver volkoren is, en je granola altijd minstens 30% noten, pitten en zaden bevat en nooit meer dan 10% (en alleen natuurlijke) suikers?

 

Geniet ervan!

Bestel nu
Het Planetary Health Diet
Vorige Volgende