OVER JE MICROBIOOM

Alle blogs & recepten

ALGEMEEN, BLOGS

Over je microbioom

Je microbioom is de energiecentrale van je lijf. Waar bestaat het uit en hoe zorg je ervoor dat het net zo lekker loopt als een windmolen op de Noordzee met windkracht vier? Onderstaand de uitleg en waarom een halve kilo bacteriën in je lijf je beste vriend zijn.

 

Wat is het?

Je microbioom is een verzameling van honderdduizendmiljard bacteriën, virussen, schimmels en gisten. Het is een indrukwekkend evenwicht van micro-organismen dat zorgt voor de verwerking van je voedsel. Die microben wonen vooral in je buik. Daarom werd het ook wel je darmflora genoemd, maar dat was voor 2010. Je microbioom weegt ongeveer een halve kilo en iedereen heeft zijn eigen unieke microbioom. Een gezonde is goed voor je stoelgang, je immuunsysteem en je energieniveau. Behoorlijk belangrijk dus. Je hersenen hebben een directe zenuwverbinding met je darmen. De nervus vagus heet ie. Als er gedoe is, kan je buik onmiddellijk alarm slaan.

 

Vezels

Een gelukkige microbioom is dus van belang. Gelukkig is dat niet heel ingewikkeld. Je ziet het al aankomen natuurlijk. Als je gevarieerd, gezond, onbewerkt en plantaardig voedsel eet, dan gaan er veel dingen goed. Uit alle goede dingen van voedzame plantaardige voeding, zijn je darmen vooral dol op de vezels. Daar zijn er twee van. Fermenteerbare vezels dienen als voedsel voor je bacteriën, en hoe meer verschillende je daarvan in je microbioom hebt, hoe beter het werkt. Niet fermenteerbare vezels houden je darminhoud op peil en je darmen beweeglijk. Dat is goed voor je stoelgang, en je darmen zijn natuurlijk beter af zonder onnodige stoffen.

 

Zo doe je dat

Voedingsdeskundigen adviseren tussen dertig en veertig gram vezels per dag. Je vindt ze in plantaardige producten zoals groente en fruit, in volkorenbrood, tuinbonen en kikkererwten. Maar ook in volkoren granen, noten, pitten en zaden. Hé, dat klinkt bekend. Om alle bacteriën gezond te houden, is het goed om veel te variëren. De verhouding fermenteerbare en niet fermenteerbare vezels verschilt per voedingsmiddel, en niet alle bacteriën houden van dezelfde voedingsstoffen. Vezels hebben daarnaast vocht nodig om goed te kunnen functioneren, en rust. Twee liter water dus, op tijd je bed in en niet de hele dag doorsnacken graag.

 

Oot

Oot Granola en Oot Bircher Muesli zijn een goed begin van je vezelrijke dag. Ze zijn gemaakt van volkoren haver en bevatten noten, pitten en zaden. Vezels en variatie dus. Een portie Oot Granola is al goed voor gemiddeld drie gram vezels en een portie Bircher Muesli zelfs voor zes gram vezels. Dat is dus zonder je appel, frambozen of bessen die je er nog bij doet. Doe er je voordeel mee.

 

De groeten aan je bioom

Bestel nu
Over je microbioom
Vorige Volgende