EIWITTEN EN SPORTEN

Alle blogs & recepten

ALGEMEEN, ARTIKELEN

Eiwitten en sporten

Post work-out shakes, proteïnerepen en eiwitpoeder. De winkel en je sportschool staan er vol mee. Wat zijn eiwitten eigenlijk, waarom zijn ze belangrijk tijdens het sporten, en hoe zorg je ervoor dat je er genoeg van binnenkrijgt?

 

Eiwitten

Eiwitten zijn een van de drie essentiële voedingsstoffen die je lijf nodig heeft om te functioneren. Die andere twee zijn koolhydraten en vetten. Eiwitten leveren energie, en het zijn vooral de bouwstenen van je lichaam en dus ook je spieren. Het werkt zo. Tijdens je sportmoment ontstaan er door de belasting kleine scheurtjes in je spieren. Dat is op zich niet erg, want je lichaam is er heel goed in de boel weer te herstellen. Daarvoor heeft het aminozuren nodig, en die zitten in eiwitten. Slim als je lijf is, bouwt het tijdens je herstel je spieren wat sterker op, zodat je de volgende keer beter bestand bent tegen de belasting. Zo kun je dus steeds sterker worden. Je lichaam maakt zelf geen eiwit aan, dus die zal je via een andere manier binnen moeten krijgen.

Gelukkig is het niet zo ingewikkeld om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Je vindt ze in dierlijke en plantaardige producten. Dierlijke eiwitten zitten in vlees, vis, eieren en melk. Plantaardige bronnen zijn bijvoorbeeld brood en rijst, peulvruchten, noten en spinazie (hallo Popeye). Rijtjes met hoeveel eiwit er in kipfilet, Griekse yoghurt of volkorenbrood zit, kun je echt overal vinden. Je kunt ook zelf uitrekenen hoeveel je nodig hebt. Dat is ongeveer 0,83 gram keer je gewicht. Als je 70 kilo weegt is dat dus 0,83 * 70 = 58 gram eiwit.

 

Niet te veel
Als je gewoon gezond eet, krijg je voldoende eiwitten binnen. Het is goed om te weten dat te veel eiwitten niet tot extra spieren leidt. Tien eieren, vijf biefstukken en drie eiwitshakes per dag is dus nergens voor nodig. Als je flink hebt getraind, is het wel nuttig om ervoor te zorgen dat je binnen twee uur na je training wat eiwitten binnenkrijgt. Gewoon, uit je normale gezonde maaltijd.

 

Ontbijt
Nu we het toch over gezond eten hebben, jouw Oot Granola bevat altijd minimaal 11% eiwitten. Dat is niet alleen goed voor je herstel en je spieren. Je lichaam heeft meer tijd nodig om de energie uit een eiwit te halen dan uit koolhydraten en dat is goed voor een gelijkmatige energiebalans. Ze helpen ook om je stofwisseling en je vetverbranding te stimuleren, handig als je een beetje op gewicht wilt blijven.

Onze Keto Granola en Paleo Mix zijn onze meest eiwitrijke granola’s. Snoep het op als ontbijt met een beetje fruit en Griekse yoghurt, als peer-spinazie smoothie, of als chiapuddinkje. Als je vandaag voor 17:00 uur bestelt, heb je het morgen al in huis.

Bestel nu
Eiwitten en sporten
Vorige Volgende