Deze fruitsoorten kun je het beste eten

< Terug naar overzicht

Deze fruitsoorten kun je het beste eten

In deze blogpost vind je verschillende top 10s voor fruit die je het beste kunt eten. We hebben gekeken naar de voedingswaarde per 100 gram van meer dan 50 soorten fruit, en daaruit zijn deze top 10s gekomen. De top 10 geldt voor vers fruit en ongezoet diepvriesfruit (hij geldt dus niet voor gedroogd fruit).
Naast voedingswaarde kun je je keuze voor fruit natuurlijk ook baseren op het seizoen. Bijvoorbeeld aardbeien en bessen in de zomer, mandarijnen in de winter, of appels en peren die het hele jaar door lokaal geteeld worden.

 

Hoogst in vitamine C
(je hebt 75 mg nodig per dag)

  1. Acerola kers (een exotisch soort kers die maar liefst 1677 mg (22x je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid!) vitamine C bevat)
  2. Guave (lijkt een beetje op een peer, maar dan met veel meer vitamine C: 228 mg)
  3. Zwarte bessen (150 mg)
  4. Kiwi (kies voor de gouden variant voor meer vitamine C: 135 mg, al doet de groene kiwi het ook heel goed: 79 mg)
  5. Aardbeien (60 mg)
  6. Sinaasappel (deze had je waarschijnlijk al in deze lijst verwacht: 51 mg)
  7. Ananas (43 mg)
  8. Citroen (misschien wat zuur, maar wel met 40 mg vitamine C)
  9. Grapefruit (40 mg)
  10. Mandarijn (40 mg)

 

De meeste vezels
(eet 30 tot 40 gram vezels per dag)

  1. Guave (bevat niet alleen heel veel vitamine C, maar zit ook vol met vezels: 5,3 g)
  2. Zwarte bessen (3,6 g)
  3. Cranberries (niet de gedroogde, maar de verse variant: 3,6 g)
  4. Dadels (ook de verse variant: 3,6 g)
  5. Rode bessen (3,6 g)
  6. Granaatappel (3,4 g)
  7. Passievrucht (3,3 g)
  8. Bramen (3,1 g)
  9. Kruisbessen (2,4 g)
  10. Blauwe bessen (2,4 g)

 

Het laagst in suiker

  1. Citroen (zal vast geen verrassing zijn: maar 2 gram suiker)
  2. Cranberries (3,4 g)
  3. Rode bessen (4,4 g)
  4. Frambozen (4,5 g)
  5. Bramen (5,1 g)
  6. Aardbeien (5,1 g)
  7. Passievrucht (5,7 g)
  8. Honingmeloen (6,3 g)
  9. Nectarine (6,5 g)
  10. Grapefruit (6,6 g)

 

Het laagst in energie (calorieën)

  1. Cranberries (24 kcal)
  2. Aardbeien (29 kcal)
  3. Honingmeloen (30 kcal)
  4. Rode bes (36 kcal)
  5. Nectarine (36 kcal)
  6. Watermeloen (36 kcal)
  7. Frambozen (37 kcal)
  8. Bramen (37 kcal)
  9. Grapefruit (37 kcal)
  10. Pruimen of perzik (40 kcal)

 

Zin gekregen om te experimenteren met verschillende soorten fruit bij je Oot? Je kunt hier verse Oot bestellen.

 

Deze blogpost is gebaseerd op informatie van het Nederlands voedingsstoffenbestand van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

< Terug naar overzicht