WAT IS 'INTUÏTIEF ETEN'?

Alle blogs & recepten

ALGEMEEN, BLOGS

Wat is 'Intuïtief Eten'?

Het is geen dieet en het is geen voedingsschema en toch gaat het over jezelf en eten.

Zelfliefde, acceptatie en een gezonde relatie met je voeding, dat is de kern van Intuïtief Eten. In een sneltreinvaart wat het is, van wie en hoe het programma er ongeveer uitziet.

 

Een verstoorde snelweg

Bij Intuïtief Eten streef je naar een gezonde relatie met je voeding, je lichaam en je geest. Je zou denken dat dat de normaalste zaak van de wereld is, maar die balans wordt door een paar dingen gemakkelijk verstoord. Om te beginnen zit de wereld vol met meningen, oordelen en gedachtes over eten en voeding. Het aanbod in de supermarkt werkt ook niet mee. Slank is om één of andere reden mooi, een koekje bij de koffie is gezellig en wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat een stuk karamel zeezout chocolade letterlijk onweerstaanbaar is. Zo raakt de informatiesnelweg in je lijf verstoord, Intuïtief Eten helpt je om dat weer op orde te krijgen.

 

Hoe dan?

Het idee van Intuïtief Eten is ontwikkeld door twee Amerikaanse voedingsdeskundigen. Het is een selfcare programma en geen dieet. Je kunt dus echt alles eten, de keuze is volledig aan jou. Die vrijheid is belangrijk, omdat het je verlost van druk en van ergere dingen zoals schaamte of dieetschuldgevoel. Als je dat uit de weg ruimt, kun je weer constructief aan het werk. Het programma leert je naar je lijf te luisteren, signalen te herkennen, je emoties te begrijpen en vervolgens zelf je keuzes te maken. Omdat je het wil, niet omdat het moet. Wetenschap toont aan dat mensen die het programma volgen zich vooral mentaal een stuk beter voelen.

 

Dit zijn de tien stappen:

 1. Stop met de dieetmentaliteit
  Het werkt niet, dus je kan er beter mee stoppen. 
 1. Herken je honger
  Eet wanneer je lijf zegt dat je honger hebt en stop als je genoeg hebt gehad. 
 1. Word vrienden met je voeding
  Alles mag. Dingen verbieden zorgt voor schuld en schaamte en dat helpt niet.
 1. Stuur de voedselpolitie weg
  Denk nooit meer in goed of fout
 1. Ontdek voldoening
  Luister naar signalen van je lichaam voordat en tijdens dat je eet. Je hoeft je bord niet leeg te eten. Vol = vol!
 1. Herken de tevredenheid
  Eten is iets prachtigs, geniet ervan. Eet niet in de auto, achter je bureau of bij de TV, maar met je gezin, je lief of je buurman. Of zelf, aan tafel. Met Taylor Swift op de achtergrond. Geniet ook van het moment ná het eten, wanneer je geen 'after dinner dip' hebt. 
 1. Begrijp je emoties
  Eten omdat je stress hebt, moe bent of je je verveelt is niet zo'n goed idee. Eet alleen omdat je honger hebt en kijk of je iets anders kunt vinden om met je emoties om te gaan. 
 1. Beetje respect voor je lijf
  De open deur. We zijn allemaal anders. Respecteer je eigen wondermachine.
 1. Beweeg en voel het verschil
  Beweeg niet om calorieën te verbranden, maar beweeg op een manier die je gelukkig maakt. Dansen, de hond van de buren uitlaten of trampolinespringen, wat jij wilt.
 1. Zet je gezondheid voorop
  Kies voeding die lekker en goed voor je is. En als dat een keer niet lukt, dan is het ook goed.

 

Intuïtief Eten is individueel, want het gaat over jouw lichaam. Je kunt het zelf doen, maar het lijkt een goed idee om het samen met een voedingscoach op te pakken.

 

Bij Oot zijn we fan. Aandacht, zelfliefde en voeding die lekker en goed voor je is. Dat klinkt als muziek in onze oren. Dat is precies waarom we Oot zijn begonnen.

 

Wil jij ook weer je lichaam wat liefde geven in de vorm van gezonde granola?

Bestel nu
Wat is 'Intuïtief Eten'?
Vorige Volgende