WAAROM CACAO GODDELIJK IS

Alle blogs & recepten

ALGEMEEN, BLOGS

Waarom cacao goddelijk is

Voedsel van de goden, goed voor je lijf en geest.

Onderstaand meer over hoe en waarom cacao je beste vriend is.

 

Boom, proces, cacao

Cacao komt oorspronkelijk uit Latijns-Amerika. De Azteken maakten al iets dat op chocolade leek zelfs. De boom groeit tot een meter of tien en heeft grote gele vruchten die aan de stam groeien. Cacaovruchten hebben een dikke schil, wit vruchtvlees, waanzinnig lekker sap en bruine zaden die we cacaobonen noemen. Als je de bonen fermenteert, droogt en daarna roostert heb je cacao nibs. Als je die nibs maalt en perst, hou je twee dingen over. Cacaoboter, handig voor chocolade en cacaopoeder zoals je dat kent van in de winkel.

 

Antioxidanten

Pure cacao is hartstikke goed voor je. De beste eigenschap is misschien wel dat het vol antioxidanten zit. Antioxidanten helpen je cellen tegen vrije radicalen, beschadiging van buitenaf zeg maar. Antioxidanten vind je in veel goede dingen, zoals blauwe bessen en ander rood fruit, in koffie, kruiden zoals kruidnagel en kaneel en zelfs in rode wijn. Ze helpen dus bij de regeneratie van je cellen en dat is niet alleen goed voor je cardiovasculaire systeem, maar ook voor je huid.

 

Mineralen

Cacao bevat ook een heel leger aan mineralen. Die ken je natuurlijk van je scheikundeles, het zijn elementen die voorkomen in de natuur. Ze leveren geen energie, maar het zijn bouwstoffen voor je botten en je lichaamsweefsels. Je lijf kan ze niet aanmaken, dus je moet ze ergens vandaan zien te halen. Cacao bevat vooral magnesium, wat goed is voor je hart, spierherstel en een goede hersenfunctie. Je vindt ook ijzer, kalium, zink, koper, calcium selenium, fosfor en mangaan in cacao. De boom trekt al die elementen uit de aarde en geeft het via de vrucht aan jou. Mooi hè?

 

Hormonen, neurotransmitters en alkaloïden

Cacao is ook goed voor je gemoedstoestand. Het bevat namelijk fenylalanine, een aminozuur dat het gelukshormoon dopamine aanmaakt. Dopamine is het gevoel dat je krijgt van fijne dingen zoals sport, seks en verliefdheid. Het is een neurotransmitter, een stof die zorgt voor de overdracht van informatie tussen cellen. Cacao heeft er nog twee. Anandamine geeft een euforisch gevoel en serotonine vermindert angst en stress. Ook de stof theobromine in cacao zorgt voor een gelukkig gevoel. Dat is dan weer geen aminozuur maar een alkaloïde, een plantenstof. Het ontspant je spieren, verwijdt je bloedvaten en laat je hart een beetje sneller kloppen.

 

Veel dingen om dol op te zijn dus in pure cacao.

De Latijnse naam is misschien niet voor niks Theobroma Cacao. Theo betekent god en broma voedsel. Goddelijk voedsel.

 

Dat zit trouwens gewoon in je Oot Cacao Boekweit.

Goddelijk lekker, al zeggen we het zelf.

 

Bestel nu
Waarom cacao goddelijk is
Vorige Volgende