VAN HAVER TOT GRANOLA

Alle blogs & recepten

ALGEMEEN, BLOGS

Van haver tot granola

Granola wordt vooral gemaakt van haver.

Voordat die heerlijke gebakken haver tussen je yoghurt en aardbeien op jou ligt te wachten, moet er wel wat gebeuren. Over dit proces gaat dit blog, met gepaste aandacht voor de echte helden van je ontbijt.

 

Boer Bastiaansen

Onze haver komt uit de Flevopolder. Dat was natuurlijk vroeger de Zuiderzee, dat heb je vast met geschiedenis geleerd. De zeeklei van de Flevopolder is perfect voor haver. Het zit nog vol met mineralen en dat is goed voor de smaak. Nederland is sowieso een fijn land voor haver. In de zomer is het hier lang licht en niet te heet. In dat zachte zonlicht kan haver dan mooi rustig groeien. Onze boer Bastiaansen teelt alleen biologische haver, en dat is goed voor de bodem en voor de biodiversiteit. Hij zaait het en oogst de haver dan in augustus.

René

Na de oogst wordt de haver in de pletterij van René verwerkt. Eigenlijk is de naam pletterij te weinig eer, want bij René gebeurt er echt van alles. De haveroogst wordt eerst gesorteerd, schoongemaakt en gedroogd. Dit gaat daarna in een centrifuge waarbij de haverkorrel uit het kaf wordt geslingerd, een beetje zoals in een droogtrommel of een slacentrifuge. De korrels worden vervolgens geplet tussen twee tegen elkaar in draaiende grote stalen walsen. Wat je overhoudt is havermout zoals je die in de winkel kunt kopen. Havermout is droog en zacht en daar kun je goed granola van maken.

Frans

Onze bakker Frans maakt van die havermout, en noten, pitten, zaden, kruiden en specerijen het recept van jouw favoriete granola. In zijn bakkerij in Brabant, bakt Frans het in een heteluchtoven, op grote stalen platen. Eigenlijk net zoals je thuis ook zou doen. Frans schept het af en toe om zodat het aan alle kanten bruin wordt. Ambachtelijk zou je dat kunnen noemen, of niet-industrieel. Waar het om gaat is dat juist niet elke hap hetzelfde smaakt. Dat zou namelijk saai zijn. Saaie granola koop je maar in de supermarkt.

 

Benieuwd naar het eindresultaat? Bestel kraakverse Oot en wij leveren je gezonde ontbijtje bij je thuis.

Met ons Starterspakket betaal je nu maar 15,- voor de eerste vier weken ontbijten met Oot.

Bestel nu
Van haver tot granola
Vorige Volgende