EEN GOEDE NACHTRUST: WAT EN HOE

Alle blogs & recepten

ALGEMEEN, ARTIKELEN

Een goede nachtrust: wat en hoe

Zoals je weet gunnen wij jou het allerbeste, en dus ook een goede nachtrust. Het is de basis van een dag vol energie en een goed humeur en dat jij goed slaapt is dus voor iedereen het beste. Als je er iets van afweet, kun je je kansen op een goede nachtrust een stuk groter maken. We hebben een paar tips en handigheden voor je op een rij gezet, misschien heb je er iets aan.

Goede nachtrust
Slaap werkt als een trappetje van vier treden. Je slaapt steeds dieper, tot je in je droomslaap komt, die ook wel je REM-slaap wordt genoemd. Na je zoete dromen over tropische vakanties, goedlopende spreekbeurten en heerlijke ontbijtjes word je bijna wakker en begint de cyclus weer van voor af aan. In een goede nachtrust schakel je al die stappen steeds moeiteloos aan elkaar. Na een uur of acht word je dan vanzelf weer wakker. Uitgerust, en vol nieuwe energie, zoals je op je leukst bent.

Top tips voor een goede nachtrust
Je kunt jezelf niet dwingen om te slapen, maar je kunt er veel aan doen om een goede slaper te worden. Hier zijn onze top tips:

 • Rust
  Neem tijd om tot rust te komen. Doe een uur voor je naar bed gaat je telefoon en de teevee uit. Doe geen inspannende dingen meer of andere zaken waar je onrustig van wordt.
 • Regelmaat
  Elke dag op dezelfde tijd je bed in helpt. Je lichaam heeft een interne klok die dol is op regelmaat. Vaste rituelen helpen je hersenen ook om te begrijpen dat het tijd is om te slapen.
 • Stress management
  Word je eigen luisterende oor en schrijf je emoties, gedachten, angsten en twijfels op voor je naar bed gaat. Wees eerlijk tegen en over jezelf en schrijf alles van je af.
 • No power napping
  Nu moeten we toch streng zijn. Ja, het is nogal verleidelijk om op zondagmiddag even een tukkie te doen. Maar het is niet goed voor je slaapritme.
 • Ventileer je kamer
  Frisse zuivere buitenlucht is goed voor je. Maar dat had je moeder vast al een keer tegen je gezegd toen je klein was.
 • Heb je trek, eet een lichte snack (dat rijmt)
  Als je nou honger hebt ’s avonds, eet dan iets lichts. Als je veel eet, moet je spijsvertering aan het werk en blijft je lijf actief. Dat wil je niet.


In slaap valllen
Allemaal mooi en aardig natuurlijk, maar wat doe je nou als je maar niet in slaap valt? Wij zijn fan van de 4-7-8 ademhalingstechniek. Het werkt zo. Adem eerst 4 seconden rustig in door je neus. Houd vervolgens je adem 7 seconden vast en (je raadt het al) adem daarna 8 seconden uit door je neus. Door je ademhaling opzettelijk uit te rekken dwing je het hart om langzamer te gaan kloppen. Je verlegt ook de focus van het nadenken naar je ademhaling. De 4-7-8 methode werkt dus eigenlijk als een kalmeringsmiddel.

Trusten.
Team Oot.

 

P.s. Nu je toch met je regelmaat bezig bent. Daar hoort ook een goed ontbijt bij. Ben jij door je Oot voorraad heen? Of wil je weer eens nieuwe smaken proberen? 

Bestel nu
Een goede nachtrust: wat en hoe
Vorige Volgende