ALLES OVER TEXTUUR

Alle blogs & recepten

ALGEMEEN, BLOGS

Alles over textuur

Yoghurt, fruit en granola zijn het lekkerste dat er is natuurlijk. Niet alleen omdat het goed smaakt, maar ook omdat het prettig eet. Hoe zit dat eigenlijk? Hoog tijd om textuur eens door te lichten.

 

Wat is textuur eigenlijk?

Textuur is wat je voelt. Het papier van je boek, de grip van je padelracket en de fluweelzachte schil van een perzik, het is allemaal textuur. Voelen kun je met je huid, en in je mond voel je met je tong. Vers frambozenijs heeft een ander mondgevoel dan rauwe worteltjes en dat is weer anders dan een uitsmijter met spek. Het plezier van hoe je iets opeet bepaalt mee hoe tof of lekker je iets vindt. Sommige dingen voelen prettig, van andere krijg je de kriebels. Het plezier van frambozenijs is de smaak, maar ook die smeltende zachte sensatie in je mond. Dat is dus textuur.

 

Definiëren

Niet iedereen is even gevoelig voor textuur. Onderzoek wijst uit dat je dat al snel kunt zien bij kinderen. Als je als kleintje al niet dol op smurfensnot en zand tussen je tenen was, ben je vaak later ook nog gevoelig voor sommige texturen. Textuur is voor veel mensen dan ook een grote reden waarom ze iets niet of juist wel lekker vinden. Niet dol op oesters (over smurfensnot gesproken), cherrytomaatjes of banaan? Het zit er dik in dat je een hekel aan het mondgevoel hebt.

 

In de keuken

Je kunt textuur ook beoordelen. Als je friet eet, hoort die knapperig van buiten en zacht van binnen te zijn. Slappe friet, dat gun je niemand. Frambozenmousse is luchtig en bitterballen horen te kraken. Topchefs maken zich er eindeloos druk over. Ook grote fabrikanten zijn de magie van textuur al lang op het spoor. Ze doen reuze hun best om ervoor te zorgen dat jouw chocolade-ijsco precies de juiste ‘krak’ heeft als jij je tanden erin zet. Dat is natuurlijk te gek, maar misschien ook een beetje eng.

 

Granola

Granola kraakt lekker. En gedroogd fruit of een Mars reep is wat de Engelse zo mooi ‘chewy and sticky’ noemen. Veel mensen vinden dat lekker. En omdat jij je fruit eigenlijk uitzoekt op een harde of zachte textuur, en niet op de smaak zoals je nu weet, was je daar sowieso al dol op. Yoghurt is romig en mondvullend en alles bij elkaar maakt dat je kommetje fruit, yoghurt en granola een soort complexe textuurachtbaan.

 

Volstrekt onweerstaanbaar dus eigenlijk. En te koop ook, hadden we dat al gezegd? Dat we acht verschillende, heerlijk krakende granola’s voor je hebben?

Bestel nu
Alles over textuur
Vorige Volgende