5 TIPS OM DE JUISTE PORTIEGROOTTE TE BEPALEN

Alle blogs & recepten

ALGEMEEN, RECEPTEN

5 tips om de juiste portiegrootte te bepalen

We krijgen vaak de vraag: “Wat is een goede portie Oot om te eten?” Dit is een goede vraag. Zoals (bijna) elke vraag goed is. Maar zoals wel vaker is het antwoord wat complexer. Ieder mens én levensstijl is anders, en ieder mens heeft andere behoeftes. Maar we snappen dat je daar natuurlijk weinig aan hebt. Daarom toch wat tips & weetjes om je op weg te helpen.

Geloof je het wel met de achterliggende theorie? Helemaal onderaan vind je de tabel met geadviseerde portiegroottes.

  1. Producenten adviseren vaak een portiegrootte

Je bepaalt natuurlijk zelf wat je wil eten. Maar als je een richtlijn wilt, zou je de portiegrootte kunnen aanhouden die de producent adviseert. Die staan op de verpakking (en bij Oot ook op de site) en zijn vaak gebaseerd de gemiddelde kilocalorie-inname in verhouding tot de voedingswaarden van het product. Deze geadviseerde portiegrootte houdt natuurlijk geen rekening met jouw leeftijd, bouw, gewicht, levensstijl, geslacht, dagelijkse verbranding en andere factoren die van invloed zijn op hoeveel brandstof je nodig hebt.

  1. Granolaproducenten hanteren 40-50 gram per portie

Producenten van granola adviseren vaak een portiegrootte van 40, 45 of 50 gram per portie. Oot rekent met porties van 50 gram maar omdat dat aan de ruime kant is gebleken stappen we vanaf einde zomer ‘19 over naar portiegroottes van 40 gram.

Oot Granola bevat bovengemiddeld veel noten, pitten en zaden (minstens 30%). Die geven, samen met de kruiden, de smaak aan onze granola’s (i.p.v. suiker). Deze noten, pitten & zaden leveren veel energie, bevatten veel eiwitten en vullen ook langer dan bijvoorbeeld tarwe & rijst, wat vaker wordt gebruikt voor goedkopere producten. Daardoor kun je met Oot vaak met iets kleinere porties af.

  1. Energie, dat zijn toch calorieën… en daarvan word ik toch dik?

Je hebt energie (calorieën) nodig om te leven. Als je meer calorieën eet dan je verbrandt, kom je aan. Als je er minder eet dan je verbrandt, dan val je af. Er zijn wel wat nuances aan toe te voegen, maar de basis is niet ingewikkelder dan dat.

Als je wil afvallen en daarom wil letten op je calorie-inname, dan is het belangrijk dat je op 2 dingen let: (1) hoeveel calorieën iets bevat, maar ook (2) wát voor calorieën het zijn. Sommige voeding (bijv. een reep chocolade) bevat veel calorieën per kilogram en maar weinig voedingsstoffen en vezels en geeft dus geen langdurig verzadigd gevoel. Daarnaast levert chocola weinig voedingsstoffen. Noten bevatten ook relatief veel calorieën per kilogram, maar ze verzadigen langer. Ook van haver is bewezen dat het zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel. Als je voeding eet die veel voedingsstoffen levert, is het dus niet zo erg als die calorieën bevat, omdat je daardoor minder geneigd bent andere voeding te eten. En zo kun je dus je calorie-inname op dagniveau makkelijker beperken.

  1. Je totale calorie-inname per dag

Als je wil weten hoeveel gram granola je het beste kunt eten, is het handig om te weten hoeveel calorieën je per dag ongeveer zou moeten eten eten. Daarvoor hebben we hier een tabel van het Voedingscentrum met de geadviseerde calorie-inname per dag voor mannen en vrouwen met verschillende leefstijlen.

Natuurlijk is dit een schatting, omdat het niet precies gebaseerd is op jouw leefstijl etc.

Weinig actieve leeftstijl

Leeftijd Mannen (kcal) Vrouwen (kcal)
19-30 jaar 2.700 2.000
31-50 jaar 2.600 1.900
51-70 jaar 2.400 1.800

 

Actievere leefstijl

Leeftijd Mannen (kcal) Vrouwen (kcal)
19-30 jaar 3.000 2.300
31-50 jaar 3.000 2.300
51-70 jaar 2.600 2.000


Bron: Voedingscentrum.nl

  1. Dit zijn logische portiegroottes

Het bepalen van een portiegrootte is dus persoonlijk, omdat het afhangt van onder meer je geslacht en levensstijl. Maar hier dan toch een advies afgeleid van de geadviseerde dagelijkse calorie-inname. We gaan er vanuit dat je je Oot eet in combinatie met 100-200 ml. melk, yoghurt, kwark of plantaardige zuivel en eventueel wat fruit:

Vrouw Man
Ontbijt (weinig actief) 25-40 gram 40-50 gram
Ontbijt (actief) 40-50 gram 50-75 gram
Tussendoor (weinig actief) 20-30 gram 30-40 gram
Tussendoor (actief) 30-40 gram 40-50 gram

 

Nog geen granola in huis?

Bestel nu
5 tips om de juiste portiegrootte te bepalen
Vorige Volgende