5 PRAKTISCHE TIPS VOOR EEN GEZONDE LEEFSTIJL

Alle blogs & recepten

ALGEMEEN, BLOGS

5 praktische tips voor een gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl omvat veel verschillende factoren. Naast gezonde voeding, is het natuurlijk ook belangrijk om genoeg te bewegen en ontspannen. Op een dag zijn er veel momenten wanneer je gezonde keuzes kunt maken. Daarom hebben we vijf praktische tips op ‘n rij gezet om je te helpen gezonde keuzes te maken, de hele dag door: 

 

1. Kies voor voeding met voldoende vezels  
Vezels, je kent ze vast: de ‘stofjes’ die zorgen voor een verzadigd gevoel en die een positief effect hebben op het functioneren van je darmen. En als onze darmen niet optimaal functioneren, kan ons lichaam dat ook niet. Vezels zijn complexe koolhydraten die alleen voorkomen in eten afkomstig van planten. Ze spelen een belangrijke rol in ieder gezond en gebalanceerd dieet.

 

Vezels hebben veel verschillende functies:  

  • Ze geven je een vol gevoel na het eten, waardoor je minder snel weer trek hebt en ook minder snel behoefte hebt aan (ongezonde) tussendoortjes.  
  • Vezels verlagen je slechte cholesterolgehalte. Niet alle soorten vezels, maar de bètaglucanen (uit haver) en pectine (uit fruit) verlagen het slechte cholesterolgehalte in je lichaam. 
  • En ze verminderen het risico op hart- en vaatziekten. Vezels zijn goed voor je hart. Ze bieden bescherming tegen hart- en vaatziekten en hebben ook een positief effect op je bloeddruk.

Hoe krijg je voldoende vezels binnen?  

  • Kies voor volkoren producten. Deze bevatten veel meer vezels. Kies bijvoorbeeld voor volkoren ontbijtgranen. In onze granola’s gebruiken we volkoren haver, wat een type volkorengraan is. 
  • Eet twee stuks fruit per dag, hier zitten namelijk ook veel vezels in. 
  • Begin met kleine veranderingen in je eetpatroon, zoals bovenstaande tips. Dit is makkelijker om mee te beginnen en zo zorg je ervoor dat veel vezels eten ook echt een gewoonte wordt.
    Onze 
    Crunchy Nuts granola zit bijvoorbeeld tjokvol haver en noten, pitten en zaden en hij bevat daardoor dus veel vezels.  

2. Vaker staan (en dus minder zitten)
De kans is aannemelijk dat je op dit moment (terwijl je deze blog leest) zit. Dat is niet zo gek. Nederlanders blijken namelijk, in vergelijking met andere Europese landen, ‘kampioen zitten’. Onze lichamen zijn alleen niet gemaakt voor zoveel inactiviteit. En meer beweging is misschien gemakkelijker dan je denkt 😉

Wat tips om meer beweging in je routine op te nemen: 

  • Probeer elk half uur even op te staan en je benen te strekken. De beweging maakt je lichaam weer ‘wakker’ en zorgt voor nieuwe energie.  
  • Haal een frisse neus tijdens je pauze. Neem bijvoorbeeld je lunch mee voor onderweg, zo heb je het beste van beide werelden. 
  • Vergader en/of telefoneer staand. 
  • Haal wat vaker kleine hoeveelheden drinken in de keuken

Tip: Wil jij jezelf uitdagen om minder te zitten en meer aan de wandel te gaan? Dan hebben we een handige tip! De app ‘Ommetje’ (van hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder) geeft je de mogelijkheid om al jouw ommetjes te registreren. Hier verdien je punten en medailles mee én kun je vrienden/familie/collega’s uitdagen. Het team van Oot is volop aan de wandel en nemen het tegen elkaar op in de Ommetje app. 

 

3. Probeer op vaste momenten te eten (en niet te veel tussendoor)
Je lichaam raakt gewend aan de vaste momenten dat je jouw ontbijt, lunch en diner eet. Zonder een vast eetpatroon is de kans groot dat je terugvalt op tussendoortjes. En laten we eerlijk zijn: daarin maken we niet altijd de meest gezonde keuzes. Vaak hebben tussendoortjes lage voedingswaarden, wat ervoor zorgt dat je lichaam na een korte ‘pauze’ weer een signaal van trek afgeeft. Als je vaste tijden aanhoudt (voor de drie hoofdmaaltijden), zul je zien dat deze signalen minder snel terugkomen.

Door regelmatig te eten vertrouwt het lichaam er overigens ook op dat er op vaste momenten energie binnenkomt. En dat de al aanwezige energie in het lichaam gewoon gebruikt kan worden. Zolang er regelmaat is weet je lichaam waar het aan toe is en past je stofwisseling zich aan op je eetpatroon.

4. 
Eet vruchten en groenten mét schil 
Bij deze tip sta je misschien niet dagelijks stil. Maar de schil van een vrucht is een bron van voedingsstoffen. Schillen zitten boordevol mineralen en andere belangrijke stoffen. Omdat de schil van nature voor de bescherming van de vrucht of groente zorgt, zitten ze bijvoorbeeld vol antioxidanten. Dat de schil steviger is dan de rest van de vrucht, betekent bovendien dat er veel voedingsvezels in zitten. De schil van de gemiddelde appel bevat 4,4 gram aan vezels. Zonder de schil krijg je slechts 2,1 gram vezels binnen. Dus: probeer je groenten en fruit mét schil te eten (als je dat nog niet deed). Je krijgt daardoor namelijk een heleboel waardevolle voedingsstoffen binnen.

Tip: Je kunt ook heerlijke soep of bouillon maken van schillen en andere groenteresten. Zo verspil je minder en heb je zo een gezonde maaltijd op tafel.

 

5. Maak slapen een hoge prioriteit
Slaap is minstens net zo belangrijk als gezond eten. Maar wat is dan genoeg slaap? Dat verschilt per persoon, want iedereen heeft andere behoeften. 90% van de mensen heeft aan 7 tot 9 uur genoeg. Een gemakkelijke indicator is: als je vóór het afgaan van je wekker wakker wordt, zit je goed. Is dit nog niet gelukt? Dan kan vroeger naar bed gaan verstandig zijn. Genoeg slaap is ook van groot belang voor het gezond houden van je immuunsysteem. 

 

En na een heerlijke nachtrust is het ook lekker om de dag te starten met gezond ontbijt.

 

Heb je nog geen verse Oot in huis? 

Bestel nu
5 praktische tips voor een gezonde leefstijl
Vorige Volgende