BEWERKT OF ONBEWERKT ETEN: WAT IS HET VERSCHIL?

Alle blogs & recepten

Bewerkt of onbewerkt eten: wat is het verschil?

Ben je veel bezig met gezonde voeding? Dan heb je waarschijnlijk wel eens gehoord dat ultrabewerkt eten niet zo gezond is. Maar wat betekent 'ultrabewerkt' precies? Wij hebben het voor je uitgezocht. Zo besparen we je misschien een paar uur labels checken in de supermarkt.

 

Wat is het verschil?

  1. Onbewerkt eten
    Dit is puur natuur, rechtstreeks van het land of uit de boom geplukt. Denk aan appels, tomaten en walnoten die je zo uit hun schil kunt halen. Ze zijn meteen klaar om te eten en zitten nog vol met hun natuurlijke voedingsstoffen. We kunnen niet al het onbewerkte voedsel meteen eten, sommige etenswaren hebben een vorm van bewerking nodig zoals koken, bakken of snijden. 

  2. Bewerkt eten
    Dit heeft wat meer aandacht gehad voor het op je bord is beland. Het is bijvoorbeeld gekookt, gemalen of gefermenteerd, maar blijft nog steeds herkenbaar als het oorspronkelijke product. Denk aan versgebakken brood, ambachtelijke kaas en een huisgemaakte salade. 

  3. Ultrabewerkt eten
    Dit heeft een hele transformatie ondergaan, vaak op een manier wat je thuis niet zou kunnen nabootsen en met ingrediënten die je niet in je keukenkastje hebt staan. De structuur van het etenswaar wordt aangepast, gezonde vezels worden eruit gehaald en allerlei kunstmatige ingrediënten worden toegevoegd. Voorbeelden zijn diepvriesmaaltijden, frisdrank, vleeswaren en chips, waarbij de ingrediëntenlijst vaak zo lang is dat je bijna een diploma in chemie nodig hebt om het te ontcijferen. Ze zijn ontworpen voor gemak, langdurige houdbaarheid en zodat je er veel van blijft eten.

 

Wat gebeurt er in ons lichaam?

 

De mens krijgt van oudsher al een beloningssignaal als we energierijke zoete en/of vette dingen eten. Geen wonder dat we al die ultrabewerkte voeding zo lekker vinden, bij veel grote supermarktmerken wordt er afgestudeerd op het verkrijgen van dat beloningssignaal door testpanels en proefsessies. Daarnaast kost het de mens meer moeite om onbewerkte en licht bewerkte voeding te eten dan ultrabewerkt voedsel, dat zit 'm in het kauwen en het bereiden. Het lichaam geeft bij onbewerkte voeding eerder het signaal af dat we genoeg gegeten hebben, dat lukt bij ultrabewerkt voedsel niet waardoor je er meer van eet. 

 

Uiteindelijk kom je in een vicieuze cirkel terecht: de signalen die ons lichaam geeft om moeite te willen doen om te gaan sporten en gezond te eten worden aangetast door dat ultrabewerkte voedsel, waardoor je nog sneller voor ultrabewerkt voedsel kiest. Teveel van dit soort voeding kan serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en zelfs depressie. 

 

De uitdaging van de mens: hoe wordt de gezondere keuze ook de makkelijkere keuze? 

 

Stap voor stap gezondere keuzes 

 

We snappen het: je hebt geen zin om uren in de supermarkt door te brengen en elk label onder de loep te nemen. Richt je bijvoorbeeld per bezoek aan de super op één categorie. Als je vaker yoghurt koopt, zoek dan naar de beste yoghurtopties en proef of die ook lekker genoeg is om te blijven eten. De volgende keer focus je op iets anders, zoals broodbeleg (hoewel je daarvoor misschien beter naar de slager kan). Zo houd je het overzichtelijk en maak je stap voor stap gezondere keuzes. Alle beetjes helpen! 

 

Voor gezonde granola hoef je gelukkig niet verder te zoeken. Bij Oot gebruiken we alleen de allerbeste natuurlijke ingrediënten, 100% biologisch en alleen met suikers die er van nature in zitten. Weg met die kunstmatige rommel. 

 

Bestel nu
Bewerkt of onbewerkt eten: wat is het verschil?
Vorige Volgende