WAT IS EEN 'PALEO-DIEET'?

Alle blogs & recepten

ALGEMEEN, BLOGS

Wat is een 'paleo-dieet'?

Geen koolhydraten, zuivel, granen en bewerkte producten, geen alcohol of suiker maar wel onbeperkt vlees, groente en vet. Sommige mensen zweren bij het paleo dieet en voelen zich gezonde en energieker dan ooit.

Eten als een oermens, is dat goed voor je?

 

Homo sapiens

Als denkende mens lopen we al zo’n 250.000 jaar op aarde. We ontwikkelden ons van een soort aap tot banketbakkers, management consultants en astronauten, en vooral de laatste paar honderd jaar ging dat heel snel. In de laatste paar honderd jaar gingen we van voedsel van het land naar kant-en-klare nasi goreng en pizza margarita in de supermarkt. Wat een weelde. Het punt is dat de natuurlijke evolutie van de mens misschien niet zo snel gaat. Volgens de paleo liefhebbers is ons lijf, met uitzondering van onze hersenen, nog steeds een oermens en gemaakt voor dezelfde voeding als in het stenen tijdperk.

 

Paleo

Die voeding bestond heel lang uit wat er als jager en vooral verzamelaar bij elkaar te scharrelen was. Wortels en andere groente, vruchten, noten, zaden en soms eieren, vlees of vis. Natuurlijke en onbewerkte producten dus, dat is waar het paleo dieet op gebaseerd is. Noem het een oerdieet als je wilt. Geen superchips dus, en geen hotdogs en Oreo’s. Maar ook geen granen, geen melkproducten, geen suiker en geen peulvruchten. Granen en peulvruchten zijn niet goed voor je darmflora, suiker is natuurlijk troep en melk is alleen geschikt voor kinderen.

Moderne welvaartsproblemen zoals kanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziektes zijn volgens paleo-eters het resultaat van die verkeerde voeding. Je energie komt in een paleo dieet vooral uit vetten, en niet uit koolhydraten.

 

Kritiek

Er is ook kritiek. Om te beginnen weet niemand precies wat we vroeger aten, wat de verdeling tussen koolhydraten, vetten en eiwitten was. Dat maakt het uitgangspunt lastig.

Wetenschappers* toonden ook aan dat onze darmflora zich wel al heeft aangepast en zelfs niet geschikt meer is voor voedsel uit de steentijd. Voedingsdeskundigen wijzen erop dat je met een paleo dieet snel nuttige vezels en mineralen mist en te veel verzadigde vetten eet, wat niet goed is voor je cholesterol en het risico op hart- en vaatziektes vergroot. Veel vlees, vis en eieren eten heeft bovendien nogal een grote voetafdruk. Het Voedingscentrum en het Vlaams Instituut Gezond Leven zijn daarom ook wat terughoudend over het paleo-dieet.

 

Zelf

Je mag het natuurlijk allemaal zelf bepalen. Af en toe een paar koolhydraten minder zal je vast geen kwaad doen, en voor veel mensen is het een goede manier om een beetje af te vallen. Onze Paleo Mix is dan misschien iets voor je. Dat is granola zonder onze volkoren haver en dus koolhydraten, maar tjokvol met zonnebloem- en pompoenpitten, grote witte amandelen, kokos, kaneel, citroengras en gember. Wel gewoon ramvol smaak dus, dat kun je ook wel eten als je niet op paleo-dieet bent.

 

Wel graag even netjes in een kommetje en met een lepel eten, je bent geen holbewoner natuurlijk.

 

Nog geen granola in huis?

 

Bestel nu
Wat is een 'paleo-dieet'?
Vorige Volgende