NOTEN, PITTEN EN ZADEN

Alle blogs & recepten

ALGEMEEN, ARTIKELEN

Noten, pitten en zaden

Je hebt ons vast wel eens gehoord over de pitten en zaden in onze granola. Wij zijn daar nogal fan van. Het Voedingscentrum ook, en als jij dat niet al was, dan is dit blog bij uitstek geschikt om daar verandering in te brengen. Over drie minuten wil je nooit meer zonder.

De Schijf
Pitten en zaden zijn opgenomen in de Schijf van Vijf. Je moet wel twee keer in die Schijf kijken, want ze vallen nogal anoniem in het vak met vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel. Pitten en zaden zijn natuurlijk geen noten, maar voedingskundig vergelijkbaar. Ze bevatten relatief veel eiwit en onverzadigde vetten, vezels, vitamines en mineralen zoals ijzer en magnesium. Wij van de pitten & zaden fanclub vinden eigenlijk dat ze wel wat meer aandacht zouden mogen krijgen in de Schijf van Vijf.

Jouw granola zit vol met pitten en zaden. Dit zijn ze, en dit vinden we ervan:

Pompoenpitten
Snij een pompoen in tweeën en je ziet ze zitten. Even koken, uitlekken en dan in de oven roosteren en je hebt een heerlijk tussendoortje. Pompoenpitten zitten vol kalium, fosfor, magnesium en vitamine E. Je kunt ze zo opsnoepen, maar ook in je salade doen, in je bananenbrood of in je granola dus.

Zonnebloempitten
Zonnebloempitten kun je ook zelf oogsten, van je eigen bloem zelfs. Je droogt de pitten, pelt ze, en bakt ze daarna in een koekenpan. Dat pellen is nogal een werkje trouwens, dus gelukkig kun je ze ook gewoon in de winkel kopen. Zonnebloempitten bevatten vitamine E en B, foliumzuur, calcium, ijzer, mangaan, zink, magnesium, selenium en koper. Indrukwekkend rijtje. Ze zijn lekker in je yoghurt, salade of als topping op je havermout.

Lijnzaad
Lijnzaad komt van de vlasplant, een lange plant met prachtige blauwpaarse bloemetjes. De plant wordt gebruikt om linnen van te maken, en de zaadjes kun je eten. Mooi, zo’n dubbelnuttige plant. Lijnzaad smaakt een beetje naar noten, heel lekker. Het bevat alfa-linoleenzuur, een essentieel omega-3 vetzuur dat je helpt beschermen tegen hart- en vaatziekten. Lijnzaad heeft ook een reinigende werking in je spijsvertering. Altijd handig.

Oh ja, essentieel betekent dat je lichaam het niet zelf aan kan maken. Dat moet je dus elke keer weer zelf opeten. Vitamine C, lijnzaad en selenium zijn van dat soort essentiële voedingsstoffen. Over selenium gesproken…

Sesamzaad
Sesam is een van de oudste olieplanten en komt uit Afrika en India. Ze zijn tropisch, worden een meter groot en hebben witte bloemetjes die op vingerhoedjes lijken. Sesamzaad bevat veel eiwit, en een hele batterij aan mineralen waaronder, je zag het al aankomen, selenium. Selenium ondersteunt je immuunsysteem en je stofwisseling. Sesam is ook goed voor je botten, je hart en je afweer.

Chiazaad
De Chia plant komt uit Midden-Amerika. De Azteken teelden ze al, het zijn stevige planten met prachtige paarse bloemen. Chiazaad heeft absurd goede gehaltes eiwit, omega 3, calcium, ijzer, eiwitten, vezels en vitamines B. Die combinatie van voedingsstoffen is perfect voor als je strakke spieren wilt kweken, vet wilt verbranden en je bloedsuikerspiegel in balans wilt houden. Chiazaad heeft een nogal milde smaak, en dus kun je het makkelijk in je salade, yoghurt, brood, soep of smoothie doen.

We zeiden het al: pitten en zaden.
Wij zijn fan en dus maken we geen granola zonder.

 

Nog geen granola in huis?

Bestel nu
Noten, pitten en zaden
Vorige Volgende