Honger: hoe werkt het precies?
Een knorrende maag, visioenen van worstenbroodjes en poké bowls? Je hele lijf zegt tegen je dat het tijd is om naar de koelkast te lopen. Honger: wat is dat eigenlijk, hoe werkt dat in je lijf en hoe ga je daar mee om?
Het zit zo.
Als je een tijdje niks hebt gegeten maakt je lijf ghreline aan. Ghreline is een hormoon uit je maag dat je hersenen vertelt dat er energie nodig is. Je krijgt visioenen van poké bowls, worstenbroodjes en grote stukken Tony’s chocolade, en je maag begint te rommelen. Dat laatste komt ook van de ghreline trouwens. Bij energietekort start het hormoon gelijk je spijsvertering voor je op. Als je eet, vertelt het hormoon leptine op een goed moment dat het genoeg is. De voedingsstoffen uit je voeding sturen ook signalen naar je hersenen dat je genoeg gegeten hebt. Je hongergevoel gaat zo vanzelf weer weg.
Ritme en geheugen
Ghreline is niet het enige dat voor een hongergevoel zorgt. Je lichaam herkent namelijk ook ritme, en het heeft een behoorlijk goed geheugen. Als jij gewend bent om elke dag om half acht te ontbijten, dan gaat je buik zo rond die tijd vanzelf knorren. Zie het maar als een vriendelijke herinnering van je interne klok. Andersom werkt het ook. Als je je normale portie ontbijt op hebt, dan stopt het hongergevoel. Op de lange termijn herkent je lichaam ook nog hoeveel vet je hebt opgeslagen. Als je vetmassa groeit, gaat er ook een signaal naar je hersenen.
Wat nou als je niet eet?
Als je niet eet, verbrandt je lichaam vet. Dat begint soms al twee uur nadat je hebt gegeten. Vet is voorraad, en een beetje vet verbranden is geen enkel probleem. Je lichaam houdt het ook best een tijd vol zonder eten. Je hersenen krijgen het wel moeilijk zonder directe energie. Je brein loopt op glucose, de directe brandstof van je lichaam. Glucose zit in je bloed, en je kunt het maar beperkt opslaan. Als het op is, breekt je lichaam eiwitten uit je spieren af om je hersenen te voeden. Dat gaat samen met je vetverbranding.
En nu?
Als je handig met je voeding omgaat, loop je niet de hele dag met een knorrende maag rond en zit je de hele dag vol met energie. Hou eens in de gaten wat je precies eet en hoe je je daarbij voelt. Zit er dik in dat je daar iets van opsteekt. Onderstaand nog wat algemeen advies:
- Zorg voor een goede combinatie van eiwitten, vezels en gezonde vetzuren, en kijk of je je ontbijt kunt aanvullen met een ei, havermout of wat ongezouten noten. Dat is niet alleen superlekker, je zit ook langer vol.
- Eet niet te snel. Het duurt twintig minuten voordat de hormonen beginnen te werken, dus rustig eten is een goed idee. Controleer eens hoe vaak je kauwt, en probeer dat te verdubbelen.
- Bereid je zintuigen voor op je maaltijd. Als je op een bewuste manier eet, geef je je brein de tijd om het verzadigingsalarm op tijd af te laten gaan. Dus hup, TV uit, telefoon in de hoek en gezellig aan tafel gaan zitten.
- Stop je dag vol groente, fruit, haver en volkorenproducten. Complexe koolhydraten verteren langzamer en zorgen dus langer voor een verzadigd gevoel.
Ontbijt ze.
Oh ja. Als je voor op werkdagen vóór 17:00 uur bestelt, dan heb je het de volgende dag al in huis.
Bestel nu