Veelgestelde vragen

Zo begon het...

Waarom nieuwe verpakkingen?
Omdat het leuk is, verandering!
Maar serieus: de oude zakken konden niet 100% gevuld worden en namen door hun vorm veel loze ruimte in beslag bij het versturen. Ook konden de zakken over elkaar schuiven, waardoor brievenbusverpakkingen niet goed meer in de brievenbus pasten. Met de nieuwe verpakkingen kunnen de zakken niet meer over elkaar heen schuiven. Ook gebruiken ze de ruimte in de doos beter. Hierdoor kunnen we voortaan 4 zakken via brievenbuspost versturen, in plaats van 2. En deze nieuwe zakken gebruiken 54% minder verpakkingsmateriaal en zijn dus een stuk minder milieubelastend.
We hebben het ontwerp ook vernieuwd. Wij zijn heel trots op het resultaat, we hopen dat jij ze ook mooi vindt!

Voor vaste klanten met terugkerende bestellingen

Krijg ik als vaste klant vanzelf nieuwe zakken en prijzen?
Jazeker, dit gaat vanzelf. Vanaf nu ontvang je automatisch de nieuwe zakken en betaal je de lagere prijs per zak. En je betaalt dus vanaf € 20 geen verzendkosten (daaronder nog steeds € 1,95).

Veelgestelde vragen

Is de granola duurder geworden?
De zakken zijn iets kleiner geworden (240 gram i.p.v. 275 gram). De prijs per zak bij terugkerende bestellingen hebben we verlaagd naar € 5,50 per zak. De prijs per gram voor een terugkerende bestelling blijft daarmee gelijk (€ 0,023 per gram). De prijs per zak voor eenmalige bestellingen blijft € 6,25 (met dus wel iets minder inhoud). Maar als je meer dan 4 zakken bestelt betaal je geen €2,95 verzendkosten meer. Daarmee is de prijs per gram ook voor losse bestellingen vanaf vier zakken ongeveer hetzelfde gebleven (€ 0,026). Als je een kleine brievenbus hebt of niet zoveel granola eet, kun je natuurlijk ook een losse bestelling van 2 zakken doen. Daarvoor betaal je nu wel iets meer dan voorheen per gram (€ 0,03). Het absolute bedrag is wel een euro lager.
Waarom zijn de zakken kleiner?
We willen jouw granola graag zo efficiënt mogelijk versturen. En we wilden het graag mogelijk maken om ook bestellingen van 4 zakken granola per brievenbuspost te versturen. Brievenbuspakketjes in Nederland mogen niet groter zijn dan 38 x 26,5 x 3,2 cm. We hebben dus geprobeerd zoveel mogelijk granola te verzenden zonder die dimensies te overschrijden. Na veel passen en meten bleek dat de nieuwe zakken zoals ze nu zijn het maximale formaat hebben om 4 zakken per brievenbuspost te versturen.
Waarom zijn de zakken niet meer hersluitbaar?
Helaas was het niet mogelijk om het nieuwe ontwerp van de zakken uit te voeren met een hersluitbare strip. De strip was niet goed te implementeren in de het model van de nieuwe zak. Ook zijn de strips gemaakt van plastic en dat maakt de zak minder duurzaam.
We doen de eerstkomende duizend leveringen wel een Oot-wasknijpertje kado, waarmee je je zakken telkens opnieuw kunt sluiten. En we hebben natuurlijk de Oot-bewaarpot, weer leverbaar met gloednieuw logo en nu extra dik!
Zijn de nieuwe verpakkingen recyclebaar?
De dozen waarin de granola wordt bezorgd zijn 100% recyclebaar. Die kunnen dus gewoon bij het oud papier. De zakken zijn helaas nog restafval, vanwege het dunne laagje plastic aan de binnenkant van de zak. Helaas is het nog niet mogelijk om de granola’s vers te houden in volledig papieren zakken, omdat die niet goed luchtdicht zijn. We hebben ook uitgebreid gekeken naar alternatieven zoals maïszetmeel (wat wel bij het gft-afval kan), maar dat houdt de granola niet knapperig genoeg, de productie van maïszetmeel is minder duurzaam, en in sommige gemeenten wordt GFT-afval nog niet goed gescheiden en/of niet gescheiden verwerkt. Duurzame verpakkingen is complexe materie, daar zijn we wel achter gekomen. Daarom hebben we nu volledig ingezet op het reduceren van de hoeveelheid verpakkingsmateriaal (efficiëntere zakken) en maximale opvulling van de brievenbusdoos (minder lucht vervoeren, dus minder CO2-uitstoot). In de toekomst hopen we weer nieuwe stappen te kunnen zetten en mocht je zelf ideeën hebben, laat ons graag weten!
Wat als de nieuwe brievenbusdoos niet past?
De nieuwe brievenbusdoos is iets groter dan oude. Mocht hij niet passen (of de oude paste al niet) omdat je een kleine brievenbus hebt, dan wordt er vaak aangebeld. Of ze bieden hem bij je buren aan, en anders gaat hij naar een PostNL-afhaalpunt in de buurt. Vind je dat gedoe? Dan kun je ook twee zakken per keer bestellen. Die krijg je in een klein doosje dat in vrijwel alle brievenbussen past - hopelijk ook in die van jou!
Wat zijn de afmetingen van de doos?
Onze nieuwe brievenbusdoos voor 4 zakken is 36 x 24 x 3,2 cm. Hij past hiermee goed binnen het landelijk maximaal toegestane brievenbusformaat van 38 x 26,5 x 3,2 cm. Mocht je een brievenbus hebben die kleiner is dan standaard formaat, of eet je niet zoveel Oot, dan kun je kiezen voor een levering met twee zakken. Dat doosje heeft als afmeting 24 x 18 x 3,2 cm.
We rekenen onder € 20 wel € 1,95 verzendkosten om maximale efficiëntie te stimuleren.
Waarom hebben jullie gekozen voor een nieuw ontwerp?
We wilden niet alleen het model van de zak veranderen, maar ook zo min mogelijk stickers gebruiken, want dat is ook niet duurzaam en bovendien heel kostbaar en arbeidsintensief. Onze bakkers waren elke week met een groepje van 3-4 mensen dagen aan het stickers plakken! Bakkers horen te bakken, niet te stickeren. En dus moest een ontwerp komen voor een bedrukking. Daarbij hebben we het merk opgefrist en tegelijkertijd de basis (kleuren smaken, kleur & materiaal zak) hetzelfde gehouden.