MUESLI, CRUESLI EN GRANOLA: WAT IS HET VERSCHIL?

Alle blogs & recepten

ALGEMEEN, ARTIKELEN

Muesli, cruesli en granola: wat is het verschil?

Muesli, krokante muesli, cruesli en granola. Wat is wat en welke is het meest gezond? We vertellen je in 3 minuten hoe de vork in de steel zit.


Muesli, cruesli en granola

In de basis lijken muesli, krokante muesli (cruesli) en granola best veel op elkaar. Het zijn mixen van bijvoorbeeld haver of tarwe, wat noten, pitten zaden en eventueel wat gedroogd fruit. Het grote verschil: muesli is niet gebakken, krokante muesli en granola zijn dat wel. Bakken doe je in een oven, al wordt bij grote fabrikanten vaak gekozen voor 'drogen' op lagere temperatuur, zodat hij extra lang houdbaar blijft. Het bakken zorgt voor een krokante textuur en als je bijvoorbeeld siroop aan de mix toevoegt, krijg je van die lekkere krokante clustertjes. Bij Oot kiezen we liever voor een andere oplossing voor de siroop, amandelpasta of opgeklopt eiwit bijvoorbeeld. 


Nog even over cruesli: dat is de productnaam van een grote fabrikant. Het was een van de eerste krokante muesli’s in Nederland, en daarom noemen veel mensen alle krokante muesli Cruesli. Net als bij Maggi of aspirine.


Het verschil tussen muesli, cruesli en granola

Muesli verschilt dus van cruesli en granola doordat hij niet gebakken is, waardoor het een losse en zachte textuur heeft. In combinatie met yoghurt of melk neemt het iets meer vocht op en krijgt het een andere structuur dan cruesli en granola. 'Müesli' is dan ook een Zwitsers woord voor 'papje'. 


Het verschil tussen cruesli en granola is dat de brokken bij cruesli vaak wat groter zijn. Als je meer zoetstoffen gebruikt ontstaan er grotere brokken in de oven. Daarnaast wordt cruesli vaker in grote hoeveelheden geproduceerd, dus niet ambachtelijk. Granola wordt meestal gemaakt met haver als basis en worden vaak meer gevuld met noten, pitten en zaden (als je een goede hebt ;). 


Wat is gezonder: muesli, cruesli of granola?

Muesli is niet per definitie gezonder dan granola of andersom. Zoals met alles, gaat het om de inhoud. Dus lees vooral de achterkant van het pak, en niet de voorkant. Een paar dingen waar je op kunt letten:

  • Volkoren granen
    Kies voor een product met volkoren granen (bijv. volkoren haver). Deze zijn gemaakt van de hele graankorrel, waardoor ze veel meer vezels, ijzer en vitamines bevatten. En wist je dat het eten van genoeg volkoren granen je risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2 kan verlagen?

  • Laag in suikers
    Je lichaam heeft suikers nodig om te kunnen denken en bewegen. Je lichaam maakt deze suikers van meervoudige koolhydraten (zetmeel) of haalt ze uit eenvoudige suikers (toegevoegde suikers zoals rietsuiker). Eenvoudige suikers kun je het beste met mate eten, want deze zijn niet goed voor je gezondheid. Je kunt je suikerinname in de gaten houden door te kijken het suikergehalte van een voedingsproduct (het aantal gram suiker per 100 gram product). Bij ontbijtgranen is het suikergehalte bij voorkeur minder dan 16% volgens het Voedingscentrum (en bij Oot altijd minder dan 10%). Bij andere productgroepen kan dat meer of minder zijn.
  • Veel vezels
    Voedingsvezels houden je darmen gezond, verlagen je cholesterol en geven een langdurig verzadigd gevoel na het eten. Sommige ontbijtgranen zijn gemaakt van volkoren granen en die zitten vol vezels. Ze zijn gemaakt van de hele graankorrel en daardoor bevatten ze meer vezels, ijzer en vitamines. Kies bij voorkeur ontbijtgranen die rijk aan vezels zijn (meer dan 6 gram vezels per 100 gram product). Dat 'rijk aan vezels' kan overigens op de voorkant van het pak staan, maar vergelijk het eens met de voedingswaarden van een alternatief. 

  • Bron van eiwitten
    Eiwitten helpen je net als vezels om langer verzadigd te blijven en ze zijn een bouwstof voor je lichaam (ook buiten sport om). Al je cellen bevatten eiwit. Je lichaam vernieuwt zich constant door nieuwe cellen te maken of cellen te herstellen. Eiwitten zorgen ervoor dat je lichaam dit proces kan blijven uitvoeren. Het is dus belangrijk om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Als meer dan 12% van de energie uit eiwitten komt, wordt een product ‘bron van eiwitten’ genoemd.

Hebben we een winnaar: muesli, cruesli of granola?

Een echte winnaar hebben we niet, maar zolang je kiest voor een volkoren ontbijtgraan met weinig suiker en met veel vezels en eiwitten zit je dus goed! En met veel noten, pitten en zaden krijg je extra vitamines en mineralen binnen.


Bij Oot vinden we het belangrijk dat de granola die je eet ook echt goed voor je is: gezonde granola maken is onze grote missie. Daarom maken we alleen ontbijtgranen (in ons geval granola’s) die voldoen aan al deze criteria. Als je je ochtend begint met goede energie, dan kun je de wereld aan. Zet hem op vandaag!


P.s. Ook zin in volkoren granola met veel vezels, eiwitten en weinig suikers? We hebben acht verschillende soorten. Als je jouw favoriet vandaag voor 17:00 uur bestelt heb je hem de volgende werkdag al in huis.

Bestel nu
Muesli, cruesli en granola: wat is het verschil?
Vorige Volgende