WAAROM WIJ FAN ZIJN VAN RABARBER

Alle blogs & recepten

ALGEMEEN, ARTIKELEN

Waarom wij fan zijn van rabarber

Deze blog gaat over rabarber. Rabarber is lekker en goed voor je, en je kunt er van alles mee doen.
Ter zake, er is een hoop te vertellen.

 

Een raadsel
Het is eigenlijk een mirakel dat rabarber niet razend populair is. Misschien omdat die lange stengels zo onhandig zijn in je boodschappentas, of misschien heeft de rabarbergemeenschap zijn marketing niet op orde. Dat zou ook kunnen. Succes begint bij bewustwording natuurlijk, dus laten we daar dan maar iets aan doen. Rabarber is namelijk een goed idee. Het bevat vezels, calcium, kalium en mangaan, vitamine C en K en het zit vol met antioxidanten. Dus. Hup naar de groenteman.

 

Basiskennis
Eerst even wat rabarberbasiskennis. De rabarberplant komt uit China, waar ze deze 3000 jaar voor Christus al verbouwden. De wortels van de plant werden gebruikt in de geneeskunde. Nog steeds trouwens, schijnt goed laxerend te werken. Marco Polo bracht de rabarber in de 13e eeuw mee naar Europa en het duurde meer dan 300 jaar voordat hofbotanicus John Gerard van Karel I ontdekte dat je de stelen van sommige rassen kunt eten. Met een beetje water, suiker en citroensap, superlekker met zo’n beetje alles. Toffe functietitel trouwens: hofbotanicus.

 

Nederland
Botanischerwijze is rabarber een groente, en geen vrucht. Je eet namelijk de stengels en niet de vrucht. In Nederland zie je rode en groene rabarber. De kleur is afhankelijk van het ras. Het is dus niet zo dat rijpe rabarber rood is, en onrijpe groen. De lekkerste zijn dunne, harde en rode stengels. Die zijn vers, zoet en vol smaak. Rabarber groeit in het voorjaar buiten, en in de winter wordt het in kassen geteeld. Dat is ook lekker, maar een stuk minder duurzaam natuurlijk. De beste is dus verse rode buitenrabarber, en die koop je tussen april en oktober. Hoe vroeger in het seizoen, hoe zoeter je rabarber.

 

Niet moeilijk
Rabarber kunt je gebruiken in taart en in gebak, je kunt er hippe gin-drankjes van maken die Collins heten, soufflés van bakken, je kunt het pocheren, roosteren en zelfs rauw eten. Stop gewoon een bos in je tas en kijk daarna maar waar je zin in hebt. Compote maken is het makkelijkst en het lekkerst. Niet onbelangrijk is natuurlijk dat het nogal lekker is in je yoghurt of je hangop met een beetje granola. Probeer voor een feestelijk weekendontbijtje ons recept voor een kokos chia pudding met rabarber-aardbeiencompote. Kun je de dag van tevoren maken, en ’s morgens aan je lief serveren. Jij romanticus.

 

Als je nu nog niet om bent, geven we het op.

 

Oh ja, en dan nog het recept natuurlijk:

 

Kokos chia pudding met rabarber-aardbeiencompote

Voor 2 glaasjes/ontbijtjes

 

 

Ingrediënten

Voor de chia pudding:

  • 45 gram chiazaad
  • 250 ml kokosmelk of kokosdrink
  • optioneel: 1 eetlepel ahornsiroop

Voor de rabarber-aardbei compote

  • 500 gram rabarber
  • 4 eetlepels water
  • 125 gram (diepvries) aardbeien

 

Bereidingswijze

  1. Roer het chiazaad en de kokosdrink door elkaar. Zet in een afgedekt bakje in de koelkast.
  2. Was en snij de rabarber in kleine stukjes. Doe samen met het water in een pan.
  3. Breng de rabarber aan de kook en laat ongeveer 10 minuten doorkoken.
  4. Voeg na deze 10 minuten, wanneer de rabarber uit elkaar is gevallen, de aardbeien toe. Laat de aardbeien nog 10 minuten meekoken.
  5. Laat afkoelen (en zet eventueel in de koelkast).
  6. Vul 2 glaasjes met 3 el rabarber per glas. Verdeel de chia pudding er overheen. Maak af met Crunchy Nut granola.

 

Groeten.
Team Rabarber + Oot

 

Nog geen granola in huis?

Bestel nu
Waarom wij fan zijn van rabarber
Vorige Volgende