VOEDINGSEXPERT AAN HET WOORD: WAT DOET GEZOND ETEN MET ONS?

Alle blogs & recepten

ALGEMEEN, ARTIKELEN

Voedingsexpert aan het woord: wat doet gezond eten met ons?

Vandaag geven we het (blog)woord aan een voedingsexpert Patricia Ploeger. Patricia is diëtiste en leefstijlcoach en wij hebben haar gevraagd om een blog te schrijven over gezond ontbijten. Wat voor invloed heeft een gezond ontbijt bijvoorbeeld op de rest van je mentale staat gedurende de dag? En hoe kun je het makkelijk en (vooral) leuk maken voor jezelf? Daar vertelt Patricia je graag meer over.

‘’ Wil je de dag vol energie beginnen? Dan is een goed ontbijt onmisbaar. Een gezonde start van de dag is dus belangrijk, maar wist je dat het ontbijt mogelijk ook bijdraagt aan je mentale welzijn? Maar liefst 8 op 10 Nederlanders geeft aan een beter humeur te hebben na een goed ontbijt. We sluiten deze blog daarom af met een (vrolijk) ontbijt. Want iedereen kan nu wel een portie happiness gebruiken!

Ontbijt voor een energieke ochtend
Je ontbijt levert zo’n 15 tot 20 % van je dagelijkse energie-inname. Ook heb je soms al 12 uur niet meer gegeten. Je lijf kan wel wat brandstof gebruiken. Ontbijt is overigens niet het moment om calorieën te tellen, maar wel dé perfecte basis voor een gezonde (snackvrije) dag.

Weetje: ook je brein hunkert naar ontbijt! Je hersenen wegen slechts 2% van je lichaamsgewicht., toch verbruiken ze maar liefst 30% van alle benodigde energie.

Minder snel trek door een vezelrijke start
Een vezelrijk ontbijt zorgt ervoor dat je bloedsuiker beter op peil blijft. Hierdoor krijg je niet zo snel weer trek. Wedden dat je minder cravings in de ochtend hebt? Vezels zitten in volkoren graanproducten, noten, fruit en groente. Ja, zelfs groente kan het vezelgehalte van jouw ontbijt opkrikken! Wat dacht je van avocado of een restje pompoen of rode biet van de vorige avond? Niet alleen kleurrijk, maar ook nog eens heel gezond.

Foodfacts: Iedere voedingsstof heeft weer een andere uitwerking op het gevoel van verzadiging. Een ontbijt met voldoende vezels kan verzadiging stimuleren. Naast vezels hebben ook eiwitten een positief effect op het gevoel van verzadiging. Eiwitten en vezels kunnen je hierdoor helpen om je gewicht beter onder controle te houden.

Een rustig ontbijt
Hoe hectisch de ochtenden ook kunnen zijn, ik neem altijd de tijd voor een goed ontbijt. Het is essentieel voor mijn concentratie en productiviteit. Mijn ultieme tip als ik in tijdnood kom? Ik eet een stuk fruit en breng mijn zoon naar school. Zodra hij op school is ga ik rustig ontbijten. Zo heb ik het beste van beide werelden; qualitytime met mijn zoon én een rustig moment voor mezelf.

Weetje: Geen trek? Een veelgehoord misverstand is dat je direct na het opstaan moet ontbijten. Dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt je ontbijt gewoon opschuiven naar een later tijdstip in de ochtend.

 3 tips voor een succesvol ontbijt

  1. Overnight Oot
    Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak je ontbijtje de avond ervoor klaar. Daaag eeuwige strijd tegen de klok, hallo overnight Oot.
  2. Ontbijt met aandacht
    Neem de tijd, kauw goed en ga even offline. Dit is belangrijk voor de verzadiging & betere opname van voedingsstoffen. Een bijkomend voordeel: zo geniet je van iedere hap. En wist je dat je brein zo beter onthoudt dat je ontbeten hebt?
  3. Gezond ontbijt quick-scan
    Een gezond ontbijt herken je aan dit 1-2-3’tje: 1. zuivel of een goede plantaardige vervanger*, 2. fruit en 3. gezonde (ontbijt)granen. *Wil je weten wat een goede plantaardige zuivelvervanger is? Lees dan snel verder bij het kopje ‘Plantaardige zuivelvervanger’.

Granola broodbeleg: je kunt granola ook als broodbeleg gebruiken. Lekker op een cracker of boterham. Bovendien bevat Oot granola gemiddeld ruim 85% minder suiker dan jam.

Plantaardige zuivelvervanger
Wil je zuivel vervangen? Dan is een plantaardige sojavariatie met toegevoegde vitamines en mineralen de beste keuze. Deze plantaardige sojavariatie bevat ook voldoende eiwit. Andere plantaardige variaties met toegevoegde vitamines en mineralen, op basis van haver, amandel, kokos of rijst, leveren te weinig eiwit. Kies je voor een biologische plantaardige zuivelvervanger? Dan is het goed om te weten dat deze producten niet verrijkt worden met vitamines en mineralen.­­”

Over Patricia
Deze blog is geschreven door Patricia Ploeger. Patricia is voedingsexpert, receptuurontwikkelaar en (sport)diëtist. De liefde voor eten kreeg ze van jongsaf aan mee. Ze groeide op met een moeder uit een bakkersfamilie en een vader als chefkok. Eén van haar favoriete ontbijtjes? Yoghurt met granola en vers fruit.

Nog geen granola in huis? Als je op werkdagen vóór 19:00 uur besteld, heb je morgen verse Oot in huis.

Bestel nu
Voedingsexpert aan het woord: wat doet gezond eten met ons?
Vorige Volgende