Vijf fabels over suiker

< Terug naar overzicht

Vijf fabels over suiker

Als het gaat om suiker word je vaak overspoeld met tegenstrijdige informatie. Maar wat is waar en wat niet?
We gingen op onderzoek en presenteren je: de vijf meest voorkomende fabels over suiker.

1. Sommige suikers zijn slechter voor je dan andere suikers.

Je hoort weleens dat geraffineerde suikers slechter voor je zijn dan ‘natuurlijke suikers’ uit honing, agavesiroop of fruit. Dat is niet het geval. Hoe slim ons lichaam ook is, het maakt geen onderscheid tussen natuurlijke of kunstmatige suikers en verwerkt ze op dezelfde manier. Toch kun je wel beter producten met natuurlijke suikers (zoals een appel) eten dan een paar snoepjes. In een appel (of andere soorten fruit) zitten naast suikers ook nog veel andere stoffen die goed zijn voor je lichaam. Bijvoorbeeld vitamines, mineralen en vezels. En vooral van dat laatste wil je er extra veel hebben! Ze geven je lang een verzadigd gevoel, verminderen het risico op hart- en vaatziekten en helpen je bij een goede spijsvertering.

2. Suiker is per definitie slecht voor je gezondheid.

Suiker is niet per definitie slecht voor je gezondheid. Het is een energiebron en helpt je om te kunnen denken en bewegen. Iets positiefs dus, maar alleen als je het met mate eet. Zoals je waarschijnlijk al weet kan het eten van te veel suiker namelijk wel slecht zijn voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk om te letten op hoeveel suiker je per dag eet. Dit kun je doen door te kijken naar het suikergehalte van een voedingsproduct (het aantal gram suiker / 100 gram product). Bij ontbijtgranen is het suikergehalte bij voorkeur minder dan 15% volgens het Voedingscentrum (met Oot altijd minder dan 10%). Bij andere productgroepen kan dat meer of minder zijn.

3. Alleen bij zoete producten is het belangrijk om te letten op het suikergehalte.

Als je aan suiker denkt, denk je vaak aan producten zoals een chocoladereep, een waterijsje, fruit of andere zoetigheden. Maar wist je dat er ook ‘verborgen suikers’ zijn? Dit is een term die gebruikt wordt voor suiker die in producten zit waarvan je het niet meteen verwacht. Bijvoorbeeld sauzen, soepen of dressings. Ze smaken niet per se zoet, maar kunnen toch al snel een suikergehalte van 10% of meer hebben. Kijk daarom ook bij deze producten naar het suikergehalte, zodat je zeker weet dat je niet onbedoeld te veel suiker binnenkrijgt per dag.

4. ‘Zonder toegevoegde suikers’ betekent vanzelfsprekend dat het product suikervrij is.

Als er op een product ‘zonder toegevoegde suikers’ staat, bevat het vaak wel natuurlijke suikers. Zoals de naam al verklapt zitten deze suikers ‘van nature’ al in een product. Vaak denk je dan meteen aan fruit. En terecht, want in fruit zitten veel van deze natuurlijke suikers. Maar wist je dat er in komkommer en zonnebloempitten ook natuurlijke suikers zitten? Heel weinig maar hoor, dus geen zorgen! Maar zelfs deze producten zijn dus niet geheel suikervrij. En sommige producten bevatten zoveel natuurlijke suikers dat je ze alsnog beter kunt vermijden. Zo zijn er bijvoorbeeld ongezoete muesli’s die toch meer dan 20% suikers bevatten, omdat er zoveel rozijnen in zitten.

5. Een voedingsproduct met weinig suiker is altijd gezond.

Naast suikers zijn er ook andere stoffen die een belangrijke rol spelen als het gaat om je gezondheid. Je kent ze wel: eiwitten, voedingsvezels en vetten bijvoorbeeld. Bij het kiezen van een product is het daarom belangrijk om te kijken naar het totaalplaatje. Op de achterkant van een verpakking staat de voedingswaardetabel. Hier vind je precies wat er allemaal in een product zit. Let op dat je naar de voedingswaarde per 100 gram kijkt als je producten wilt vergelijken en niet de portiegrootte, want die kunnen sterk verschillen per product. Van ontbijtgranen eet je bijvoorbeeld 30-50 gram als gangbare portie. Maar van een portie kwark eet je al snel 150 gram.

Hopelijk hebben we je een beetje wegwijs kunnen maken in het woud der fabels over suiker. Heb je vragen? Je kunt ons altijd een mailtje sturen ([email protected]).

 

Nog geen granola in huis? Je kunt hier je granola bestellen.

 

P.s. Meningen van wetenschappers en diëtisten kunnen verschillen in de voedingswereld. Deze blogpost is gebaseerd op informatie van het Voedingscentrum en het Diabetesfonds.

P.p.s. Als je een medische aandoening hebt (bijv. diabetes) kan het zijn dat er specifieke richtlijnen voor je gelden. Volg in dat geval altijd de adviezen van je eigen arts of diëtiste.

< Terug naar overzicht