Wat betekent Oot?

< Terug naar overzicht

Wat betekent Oot?

We krijgen vaak de vraag: wat betekent Oot? Waar komt jullie naam vandaan?

Oot (soms ook: ‘aat’) is een oud-Hollands woord dat verwijst naar een vroegere wilde haversoort. Het woord ‘Oot’ komt nu in de Nederlandse taal niet meer voor. Behalve bij onze gebruikers, natuurlijk..

Sommige mensen denken ook dat ‘oot’ de Nederlandse vertaling is voor ‘oat’, wat in het Engels gewoon ‘haver’ betekent. Dat is niet echt letterlijk zo, maar het heeft wel met elkaar te maken.

Toen ik in 2015 het idee had voor Oot, had ik natuurlijk ook een merknaam nodig. Ik wilde graag een herkenbare naam en iets unieks. Het woord Oot is kort en krachtig. En wat ik prachtig vind: als je het uitspreekt, maak je een rondje van je mond. Net alsof je er een hap Oot in stopt!

Waarom haver zo’n gezonde basis is 

Haver is natuurlijk ook de basis voor onze granola’s. Haver is naar mijn mening een geweldig ingrediënt! Het is een volkorengraan dat ook glutenvrij te verkrijgen is (dus geschikt bij coeliakie). Maar vooral heeft hij een streepje voor op andere volkorengraanproducten om hij zogenaamde bètaglucanen bevat. Bètaglucanen zijn oplosbare vezels die veel vocht opnemen in de darmen en daarbij ook cholesterol binden. Het is wetenschappelijk aangetoond dat bètaglucanen uit haver het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen. Als je er tenminste genoeg van binnenkrijgt: je moet namelijk 75 gram havermout per dag eten (zo’n 2 porties Oot, en dan niet de graanvrije Paleo Mix) om genoeg bètaglucanen binnen te krijgen dat je cholesterol substantieel wordt verlaagd.

De voedingsvezels in haver zorgen trouwens ook voor een lichtere stijging van het bloedsuiker (dus minder schommelingen) en een langzamere en betere vertering van het voedsel. Bovendien heb je er lekker lang een verzadigd gevoel van, wat kan helpen als je wil afvallen. En de vezels in haver zijn goed voor je darmen, ze dragen bij aan een gezonde darmflora. We horen elke week wel een paar keer terug van klanten dat ze veel minder buikpijn hebben sinds ze met Oot ontbijten. Daar doen we het (onder andere) voor!

(bronnen: Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-havermout-gezond.aspx
Consumentenbond, https://www.consumentenbond.nl/gezond-eten/hoe-gezond-is-havermout)

Nog geen granola in huis? Hier kun je je  Oot Granola bestellen.

 

 

< Terug naar overzicht